Et barns dybeste behov er at føle sig elsket. Og langt de fleste forældre kan slet ikke lade være med at elske deres børn.

Alligevel føler nogle børn sig ikke elskede, fordi forældrene giver udtryk for deres kærlighed på en måde, som børnene ikke opfatter og modtager som kærlighed. Fx. hvis du siger en masse søde og positive ord til din teenager, som bare flyver lige igennem ham eller hende – eller måske direkte afvises. 

Der er ikke nogen som ens børn der kan spejle og vise os, hvor både fraværende og nærværende vi kan være som menneske. Men det kan være ganske udfordrende og svært at være nærværende. Så mange ting kan tage os væk fra det nu, der er lige her.

Vi lever i den vestlige verden med en livsstil og kultur, hvor overskriften ’ikke nok’ kan sættes på mange af vores livsområder. Hvis vi ikke er opmærksomme og vågne, føles det som om at der altid er noget vi kan gøre bedre. Vi kan være bedre mennesker. Vi kan udrette lidt mere. Være mere effektive. ’Vi kan hvad vi vil’ er en anden overskrift der præger vores

 Vi presser os selv mere end vi fysisk og psykisk er i stand til som mennesker. Men det er vigtigt at nærvær ikke bliver noget, vi også skal gøre… noget vi skal kunne eller være gode til.

For det paradoksale i at stræbe efter nærvær, er jo at det ryger, så snart vi stræber efter at være noget vi egentlig ikke er.

Det handler ikke om at have tid nok

Men hvad så ? Hvad gør vi så hvis vi kan mærke en længsel efter mere nærvær og nærhed med ens familie? Eller ens partner, venner eller kollegaer? Der er blandt andet nogle myter vi kan aflive.. og det er at nærvær kræver tid.

Det er ikke sandt. Du kan have fuld kontakt til dig selv, og være nærværende – også mens du er aktiv og laver noget imens. Kortere nærværende øjeblikke med de mennesker du holder af er mere værd, end en masse tid sammen, hvor du ikke er der mentalt.

I det nærvær vi giver andre ligger der nemlig også en indpakket gave af selvværd. En selvfølelse som den anden får, når vi er sammen. Følelsen af at have betydning.

Er du der, mor? 

Jeg husker da min datter Lucca var yngre, og hun fortalte mig klart og tydeligt, hvornår hun følte jeg var der – og ikke var der(!) Husker balndt andet hun sagde, at hun pakkede sine egne følelser væk, når hun fornemmede, jeg havde hovedet og fokus et andet sted.

Børn scanner os, og de åbner for det sårbare og ærlige, hvis de oplever vi er der (i mere end bare 5 minutter) men de pakker også sig selv væk, hvis vi ikke ’er der’, og så svarer de måske bare ’FINT’ på spørgsmålet Hvordan har du det?

Det kræver bevidsthed og det er ikke nemt. Det kan opleves som om der er SÅ meget vi skal som forældre. Tage os af, gøre, have styr på, ordne osv. Men hamsterhjulet kører jo bare på uendeligheds-gearet har jeg selv indset. Og det stopper som sådan ikke, før jeg hopper ud af det og stopper op. Mærker efter i det STOP og ser mig omkring. Og helt ærligt så må jeg jo erkende, at mange af de ting, jeg synes der skal ordnes ’før’ jeg kan være heeelt nærværende, jo ikke er særligt vigtige. De kan jo godt vente.

Vi modtager kærlighed forskelligt

Vi mennesker er så forskellige. Vi har samme grundbehov og fysiske behov som at få mad, drikke, luft og søvn. Men måden vi opfatter og giver og modtager kærlighed på, er meget forskellig.

Det at være tilstede og nærværende er fx en måde at give sin kærlighed på. At give sin tid og fulde opmærksomhed.

Derfor er det at kende sit eget og sit barns kærlighedssprog godt at kende, en vigtig nøgle til netop at give af den kærlighed du har til dit barn.

Jeg husker som ung, at min gode vens forældre sagde en masse kærlige ord til ham og hans søster. ”Jeg elsker dig skatter”… sagde hans søde mor ofte og midt i en eller anden aktivitet eller samtale kunne hun udbryde ’’Ih hvor er du bare dejlig’.

Det gjorde indtryk på mig.

I min barndomsfamilie udtrykte man sig ikke med kærlighedsord og anerkendelse. Har faktisk aldrig hørt ordene ’Jeg elsker dig’ fra min mor eller far. Men min storesøster sagde det tit – og jeg husker hendes ord varmede noget dybt indeni mig.

Jeg var overbevist om at kærlighed først var helt rigtig fra ens forældre, når de sagde de 3 gyldne ord. Men da jeg opdagede, at vi som mennesker har vidt forskellige kærlighedssprog, blev jeg klar over at mine forældre, bare viste deres kærlighed på andre måder.

Jeg har siden hen i mit arbejde som familieterapeut, erfaret at rigtig mange ikke er vokset op med ord og anerkendelse. Kærligheden blev vist på en anden måde end ved at udtrykke den i ord. Så den type kærlighedssprog er også udviklet gennem tiden.

Derfor er jeg optaget af, at vi gennem at kende vores børns og teenageres (og partneres) kærlighedssprog bedre kan forstå dem.  Og vigtigst af alt give dem den form for kærlighed de kan mærke og som går ind og varmer deres hjerter.

Kend dit barns kærlighedssprog 

Hvad er kærlighedssprog så? Ifølge forfatter og terapeut Gary Chapman der blandt andet har skrevet bestselleren ”De 5 kærlighedssprog” har ethvert barn en måde, hvorpå han eller hun bedst forstår sine forældres kærlighed.

Det kan være en god måde at blive klar over,  hvad der egentlig skal til, for at vi selv og vores barn føler sig elsket. Og hvilken form for nærvær vi kan give dem. Det fine ved at kende sit eget og ens barns kærlighedssprog, er også at finde ud af om de føler sig elsket og derved udvikler deres selvværd sammen med os. Vi kan nemlig godt gå og gøre kærligt mente ting, uden at de føler det som kærlighed.

Et barns dybeste behov er at føle sig elsket. Og langt de fleste forældre kan slet ikke lade være med at elske deres børn. Alligevel føler nogle børn sig ikke elskede, fordi forældrene giver udtryk for deres kærlighed på en måde, som børnene ikke forstår.

De 5 kærlighedssprog

Ifølge Gary Chapman forstår vi alle grundlæggende kærlighed gennem disse fem kærlighedssprog:

1. Anerkendende ord 

Børn kan som regel lide både ros og anerkendelse og kan blive meget stolte, når man roser dem selv for små ting, for eksempel tegninger, selv at tage tøj på og lignende.

For dem der har anerkendelse som sit primære kærlighedssprog er ord af stor betydning. Men ikke bare positive ord.

For anerkendelse er dybere end ros. Ros er lige som likes er på de sociale medier. Det er fokus på ydre præstationer og indeholder ofte en vurdering af hvor godt resultatet eller adfærden er. Så det at få ros kan opleves som at tisse i bukserne. Og vi bliver afhængige af det – uden at blive mættet af at få det. Det er på mange måder tomt at få ros – pga den vurdering vi får af den anden.

Men når vi anerkender hinanden, giver vi kærlighed. Ubetinget kærlighed. Du bliver anerkendt for at have en betydning – bare fordi du lige netop er dig. Ikke fordi du udretter noget bestemt, eller er dygtig til et eller andet. Det skal vi huske at adskille, når vi har et barn der har ord som kærlighedssprog.

2.Tid til hinanden 

~ Tid sammen, inkluderer det at få din udelte opmærksomhed af en anden, hvor I fx laver noget sammen. Børn der har tid som sit primære kærlighedssprog, sætter særlig pris på, at du er sammen med det og er nærværende. Det er ikke altid det, i laver sammen, der er vigtigt. Fx kan dit barn have forskellige interesser, som det gerne vil have, du deltager i : se ham spille fodboldkamp, læse en bog sammen, gå tur sammen eller lave mad sammen.

Det kan også være din teenager har behov for at tale om alt muligt, som han eller hun har oplevet, og gerne vil have, du lytter.
Det er ikke nødvendigt at sætte en hel dag af til at være sammen, men du kan i stedet give dit barn lov til at være med til de ting, der i forvejen sker i jeres hjem. At blive lyttet til er særligt vigtigt når man har tid som kærlighedssprog.

3.At modtage gaver

~ Gaver siger mere end ord, og opleves som en meget kærlig betænksom handling for en der har gaver som kærlighedssprog. Dit barn går måske meget op i at lave små gaver til sine venner eller familiemedlemmer og lægger hele sin sjæl i det. Og han eller hun bliver ekstra meget glad for gaver. Ens gaver behandles i det hele taget meget specielt. Som lille kan en gave fra et barn med dette kærlighedssprog, også være ’Se mor en bille jeg har fanget’. Eller ’Jeg har plukket blomster til dig mor’ Eller ’Far,  se en sten jeg fandt på stranden til dig’ osv.

4.Handling og tjenester

~ At få hjælp til noget og give hjælp og støtte opleves som kærlighed hvis tjenester er dit kærlighedssprog. Her vil dit barn eller teenager typisk gerne have dig til at gøre ting, som han eller hun egentlig godt kan selv, men nyder, at du hjælper med. Det at få fysisk hjælp eller blive støttet til en udfordring eller et problem, med helt konkrete handlinger føles virkelig som kærlighed.

Det er ikke nok, at blive fortalt, at dit barn er elsket, får knus og kram eller gaver. Det afgørende er handlingen. Når du har tjenester og handling som kærlighedssprog bliver du rørt og glad, når nogen laver mad til dig, vasker tøj, hjælper med lektier, bager en kage, henter en når det er regnvejr osv. osv.

5.Fysisk berøring

~  Måske du kender mennesker der er krammere og så er der dem, der ikke er så fysiske Berøring er en synlig måde at vise kærlighed på. For den der har fysisk berøring som sit kærlighedssprog, betyder et knus, kærtegn og det at holde i hånd meget mere end ord.

Gaver, søde ord, tjenester og samvær er alt sammen fint, men uden berøring, mangler der noget. Du har ofte brug for at være fysiske med dine nære, for at føle dig elsket. Først når du bliver rørt med omtanke og nærvær, føler du dig fyldt op.

Hvis dit barn eller partner har dette kærlighedssprog, er det ikke nok at sige at du elsker ham/hende. Du skal samtidigt give et knus, hvis det skal føles som kærlighed. 

Husk at det er ligeså vigtigt at kende sit eget kærlighedssprog som sit barns. Mange misforståelser kan hindres når vi forstår hvad de andres intentioner er med deres adfærd. 

Find dit barns primære kærlighedssprog

Giv dig selv noget tid til at reflektere over hvad dit barn eller teenager mon har brug for.

• Hvordan udtrykker han/hun sin kærlighed til dig? (hvis din teenager ikke viser det for tiden, så tænk tilbage på da han/hun var yngre)


• Hvordan udtrykker dit barn kærlighed til andre?


• Hvad beder han/hun dig oftest om?


• Hvad beklager han/hun sig over? (eller hvad savner,  ønsker eller føler der ikke er nok af?)

 

Du kan også tage denne sjove test af hver jeres kærlighedssprog her >>
En fin måde at få snakket om følelsen og oplevelsen af at føle sig elsket og noget værd.

Du kan også læse mere om de forskellige kærlighedssprog og de bøger der findes om emnet her >>  

VORES KALENDER ➤➤

FLERE BLOGS ➤➤

COACHING TIL UNGE ➤➤

FAMILIEFORLØB ➤➤

VORES BØGER ➤➤

This image has an empty alt attribute; its file name is Nyeste-pix-til-Facebook-Covers-Hverdagens-Helte-6.png

Næste Teenpower kursus for unge.

Se mere her om TEENPOWER

 

Kurset Teenpower inspirerer unge til at:

♥ Udvikle deres sociale kompetencer og måder at være i fælleskaber på.

♥ Udvikle selvfølelse og droppe perfektionisme
♥ Udvikle modstandskraft og slippe hjælpeløshed
♥ Udvikle intuition og lytte til sit hjerte – og give slip på trangen til sikkerhed
♥ Udvikle mod og lade det vinde over frygten

UNGECOACH UDDANNELSE ~  Uddannelse i vores Trivselsnøgler, ungecoaching, mindfulness og nærværstræning.

En mastercoach uddannelse til dig, som ønsker at styrke unges trivsel og hjælpe dem til et mere stressfrit liv med indre ro og empati for sig selv og andre. En uddannelse med fokus på din fagpersonlige udvikling. [

LÆS OM UDDANNELSEN HER >>

 

This image has an empty alt attribute; its file name is Nyhedsbrevs-knap-ny-hv-helte-1.png

Gratis guide med nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev og få den gratis guide 10 veje til bedre kommunikation med din teenager.  

TILMELD DIG HER >>   

This image has an empty alt attribute; its file name is Skærmbillede-2020-05-09-kl.-09.51.39.png

Jeg ønsker dig god fornøjelse med din relation med din teenager 

/ Maya Beck, Hverdagens Helte