Der er ikke nogen som ens børn der kan spejle og vise os hvor fraværende du kan være som menneske. Men også hvor nærværende du er.

Selvværd opstår i nærvær

I det nærvær vi giver andre ligger der også en gave af selvværd. En selvfølelse som den anden får, når vi er sammen.Nærvær er jo noget af et buzz-ord i denne tid. Og med god grund for vi presser os selv mere end vi fysisk og psykisk er i stand til som mennesker. Men jeg synes det er vigtigt at nærvær ikke bliver noget vi også skal gøre… noget vi skal kunne eller være gode til. For det paradoksale i at stræbe efter nærvær er jo at det ryger, så snart vi stræber efter at være noget vi egentlig ikke er.

Men hvad så ? Hvad gør vi så hvis vi kan mærke en længsel efter mere nærvær og nærhed med vores familie? partner, venner eller kollegaer? Der er blandt andet nogle myter vi kan aflive.. og det er at nærvær kræver tid. Det er ikke sandt. Du kan have kontakt til dig selv, og være nærværende – også mens du er aktiv og laver noget imens. Kortere nærværende øjeblikke med de mennesker du holder af er mere værd end en masse tid sammen hvor du ikke er der mentalt.

[one_half]

Er du der, mor? 
Min datter Lucca og jeg har haft en del snakke om hvad nærvær er, og hvornår hun føler jeg er der og ikke er der(!) Hun har blandt andet fortalt at hun pakker sine egne følelser væk, når hun fornemmer jeg har hovedet og fokus et andet sted. Børn scanner os, og de åbner for det sårbare hvis de oplever du er der (i mere end bare 5 minutter) men de pakker også sig selv væk, og svarer måske bare ’FINT’ på spørgsmålet Hvordan har du det?

Det kræver bevidsthed og det er ikke nemt. Det kan opleves som om der er SÅ meget vi skal som forældre. Tage os af, gøre, have styr på, ordne osv. Men hamsterhjulet kører jo bare på uendeligheds-gearet har jeg indset. Og det stopper som sådan ikke før jeg hopper ud af det og stopper op. Mærker efter i det STOP og ser mig omkring. Og helt ærligt så må jeg jo erkende at mange af de ting jeg synes der skal ordnes ’før’ jeg kan være heeelt nærværende jo ikke er særligt vigtige. De kan jo godt vente. [/one_half]

[one_half_last]

Kend dit barns kærlighedssprog 
Måske du kender begrebet Kærlighedssprog? Det kan være en god måde at blive nærværende overfor hvad der egentlig skal til for at vi selv og vores barn føler sig elsket. Og hvilken form for nærvær vi kan give dem. Det fine ved at kende sit eget og ens barns kærlighedsprog er også at finde ud af om de føler sig elsket og derved udvikler deres selvværd sammen med os. Vi kan nemlig godt gå og gøre kærligt mente ting uden at de føler det som kærlighed.

Et barns dybeste behov er at føle sig elsket. Og langt de fleste forældre kan slet ikke lade være med at elske deres børn. Alligevel føler nogle børn sig ikke elskede, fordi forældrene giver udtryk for deres kærlighed på en måde, som børnene ikke forstår. [/one_half_last]

Ifølge forfatter og terapeut Gary Chapman forstår vi alle grundlæggende kærlighed gennem fem kærlighedssprog:

1.Anerkendende ord ~ For den der har dette som sit primære kærlighedssprog er ord af stor betydning. Både de positive og de negative, så hold igen med de negative og opprioriter de positive

2. Tid til hinanden ~ Tid sammen som udelt opmærksomhed, hvor I laver noget sammen har ekstra stor betydning for den, der har tid som sit primære kærlighedssprog.

3. At modtage gaver ~ Gaver siger mere end ord, og opleves som en meget kærlig betænksom handling for en der har gaver som kærlighedsprog

4. Tjenester ~ At få hjælp til noget og give hjælp og støtte opleves som kærlighed hvis tjenester er dit kærlighedssprog 

5. Fysisk berøring ~ Berøring er en synlig måde at vise kærlighed på. For den der har fysisk berøring som sit kærlighedssprog, betyder et knus, kærtegn og det at holde i hånd meget mere end ord.

Det er en gave at finde ud af hvornår og hvordan dit barn egentlig føler sig mest elsket og derved også udvikler sit selvværd – som i virkeligheden er det samme. At føle sig værdifuld og elsket.

Du kan have et helt andet kærlighedsprog end dit barn (og din partner) og ser du kun verden ud fra dine øjne så er der noget du ikke ser om dit barn.


Tag en sjov test af hver jeres kærlighedssprog her >>

En fin måde at få snakket om følelsen og oplevelsen af at føle sig elsket og noget værd.

God fornøjelse med livet med din teenager

De bedste hilsner 

Maya Loumari Beck 

 
 
Læs flere af vores blogindlæg og artikler HER >> 
 
 
 
Se vores kalender for næste foredrag, kurser og events  HER >> 
 
 
 
Modtag vores nyhedsbrev med nyheder om guides og artikler for forældre og fagfolk  HER >>