Slider_knytoglyt_kursusmenu

KURSUS FOR FORÆLDRE

“KNYT & LYT – kommunikation der udvikler relationer”

Kurset “Knyt og Lyt – kommunikation der udvikler relationer” handler om at møde børn og unge i øjenhøjde og kommunikere og lytte så de føler sig hørt, set og anerkendt.

Du forstår mig ikke!

Som forælder virker det naturligt give vores børn vores sandhed og hvordan vi forstår vores virkelighed, og vi har ofte en intention om at de skal overtage vores sandhed eller syn på sagen. Vi glemmer i forsøget at vores barn selv skal lære hvad det mener og oplever ud fra dets egne fornemmelser og erfaringer – dårlige som gode. Vi forsøger at oplyse dem, undervise dem og give dem mere fakta eller viden og tror at så løser tingene sig nok. Men det er ikke tilstrækkelig kommunikation for at børn føler sig hørt, set og anerkendt. Og derfor afviser de os voksne eller føler vi ikke forstår eller hører hvad de faktisk siger.

”Du skal da bare…” ”Det skal nok gå over, du skal bare gøre …” Da jeg var i din alder gjorde jeg… ” ”Hvorfor gør du ikke…” ”Nu skal du høre hvad du skal gøre…” ”Hvorfor gjorde du det…”

Kurset handler også om hvordan du som forælder (eller fagperson) kan stoppe op, trække i håndbremsen og i stedet for at svare med din forældrebåndoptager, så stille åbne bevidste spørgsmål, der vil udvikle dit barns refleksions evne og evnen til at mærke efter.

 

Jeg synes bare du skal gøre…

Det har konsekvenser for vores børn, når vi bliver for rådgivende, løsningsfokuserede og fixende at dit barn ikke lærer at finde svarene i sig selv. Og når du vil løse det der er svært (og helst hurtigt) vil dit barn få en oplevelse af, at de følelser det har når du forsøger at pletfjerne det svære, ikke må være der. Børn og unge kan få opfattelsen af at det helst skal være glad og lykkeligt, og at det er forkert hvis det ikke ’kan finde ud af’ at være glad. Svære ting og følelser der sker igennem for eksempel puberteten, vil dit barn så prøve at fjerne, gemme væk, og derved ikke selv lære at give slip på.

 

“Jeg giver nogen gange mig selv glimrende råd, men jeg er ikke i stand til at følge dem”

Mary Wortley Montagu

 

Knyt og lyt – og drop de gode råd

Selv råd der er meget overbevisende, er ikke altid nemme at følge, hvis de medfører besværligheder for en, eller minder en om det der er så svært at udføre.

Paradokset ligger i at jo mere vi ønsker råd og vejledning, jo mindre synes vi om de råd vi får, fordi vores behov for dem er konsekvensen af, at vi står over for et problem, som vi inderst inde føler vi burde være i stand til selv at klare! Vi er også ofte ude af stand til at følge råd vi får af andre på den dertil tiltænkte måde.

 

“Wisdom is the reward you get for a lifetime of listening when you’d have preferred to talk”

Doug Larsson

 

Datoer:

Kurset afholdes jævnligt som et åbent kursus for alle. Men kan også bookes og afholdes for forældregrupper, foreninger, til skolearrangementer, på biblioteker, I institutioner, efterskoler, opholdssteder med flere.

Der er ikke pt. planlagt et åbent ‘Knyt og Lyt’ kursus. Følg med på vores nyhedsbrev og facebook side så får du at vide hvornår det næste er.

 

Dette kursus ledes af familieterapeut Pia Beck Rydahl.