4. februar 2014
Tags

Skærmbillede 2014-02-04 kl. 08.57.18

Taler du med dit barn om krop og følelser? 

Undersøgelse viser at en stor gruppe børn i 13-årsalderen ikke har nogen at tale med, når det handler om kroppen, om kærester og om følelser.

 

Vi er lige nu  i UGE SEX som sætter fokus på krop, køn og følelser.

(fra Ugesex.dk/ditbarn – uge 6 2014)

Børn og unge går med mange overvejelser om dem selv – er jeg okay, er jeg lige som de andre, er der noget i vejen med mig, fordi mit ene bryst / min ene testikel er lidt større end det andet, eller fordi jeg er ked af min krop.

Når du som forældre taler med dit barn om følelser, krop og grænser, er du med til at fjerne dit barns tvivl og usikkerhed. Du er med til at styrke dit barns selvværd og tro på sig selv.

 

Find inspiration til, hvad du kan tale med dit barn om på de forskellige alderstrin, hvordan I kan tale om ‘pinlige’ ting på en rar måde, og hvorfor det er vigtigt at tale om følelser, krop og grænser. Som forældre spiller du en vigtig rolle.

Se mere på www.ugesex.dk/ditbarn

Fra vores Tweens bog:

Børn skammer sig især efter de har eksperimenteret med deres krop og seksualitet. Vi stoppede måske skamfuldt som børn eller unge med at bøvse, prutte, hyle og græde og lege med vores krops mange lystkilder fordi vi blev skammet. Det har resulteret i at vi måske har følt os forkerte, når vi nu alligevel gjorde det vi havde ’lyst’ til.

Når vi fordømmer os selv, og gør det alt for hårdt og kritisk medfører det yderligere skam- og skyldfølelser

Vi har den alle sammen. Skamfølelse er universel og en af de mest primitive følelser, vi oplever. De eneste der ikke oplever skam, mangler evnen til empati og menneskelig forbundethed. En anden ting om skam er at vi allesammen er bange for at tale om den. Og jo mindre vi taler om skam, jo større kontrol har den over vores liv. Men skam er særlig svær som følelse, fordi den hader at blive pakket ind i ord og at blive sagt højt.

– kilde dr. Brenee Brown  

 

Dit barns skam kan slide på selvværdet

De mest dominerende følelser i børn i tweensårene er pinlighed, skamfuldhed, usikkerhed på sig selv, tvivl på sine evner og frygt for, hvordan kroppen udvikler sig – men selvfølgelig også en masse glæde, nysgerrighed og boblende energi indeni på en helt ny måde, når de mærker tiltrækningen af det andet køn.

Jo mindre berøringsangste vi forældre er over for emner som bryster, kønsbehåring og sex, jo mindre generthed vil vores tween udvikle. Der findes masser af gode bøger om tweenkroppens udvikling, som du med fordel kan låne på biblioteket og gennemgå sammen med din tween. Mange forældre tror, at en enkel snak må være nok, når deres datter for eksempel har fået menstruation. Det var det. Den snak har jeg taget hører vi ofte i vores samtaler med forældre. Men din tween har brug for flere dialoger om dette emne og gerne over flere år. Deres tanker og følelser er fulde af nysgerrighed, frustrationer og behov for viden. Det er et sårbart emne, som de har godt af at berøre i små bidder i naturlige sammenhænge.

(læs mere i Tweens bogen)

 

 

En ny undersøgelse fra Børnerådet viser, at en stor gruppe børn i 13-årsalderen ikke har nogen at tale med, når det handler om kroppen, om kærester og om følelser. Det er især drengene, der ikke har en tryg samtalepartner. Undersøgelsen viser også, at fædre ofte er fraværende, når der skal tales om svære emner.

Børnerådets undersøgelse kan du læse her 

 

 

 Sex og Samfund har lavet disse 2 fede film hvor børn og unge fortæller om krop og tanker. Se dem med din tween eller teenager ! 🙂

 

Skærmbillede 2014-02-04 kl. 08.57.18

Se kortfilmen hvor unge fortæller om forholdet til deres krop : http://www.migogminkrop.dk/ 

 

Skærmbillede 2014-02-04 kl. 08.58.56

SE kortfilmen for de lidt ældre børn og unge: Sex for dig : www.sexfordig.dk

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *