blogpix_familieitrivsel_tilblogpost

Familiens indre sundhed

Leder af Pia Beck Rydahl i Berlingske / nov 2013  

”Ingen familie kan hænge et skilt ud med ordene: ”Her er der ingenting i vejen”

~kinesisk ordsprog

 

Alle familier har et levende indre liv. Nogle gange er det i harmoni og sundt og andre gange i konflikt og mere usundt. I mit arbejde som familieterapeut og ungdomscoach, oplever jeg at møde nerven i tidens familieliv og ser at vi forældre balancerer mellem idealer og virkeligheden.

Der er en udbredt tendens til at have høje forventninger og krav til os selv som forældre. Forventningerne frarøver os nærværet, at trives og nære vores familiers indre sundhed. Mange lever et hårdt hverdagsliv hvor der stræbes efter at følge med normerne og forventninger fra børnehaven, skolen og blandt de andre forældre i de fællesskaber vi færdes i. Vi er kommet langt væk fra hvad der egentlig skaber en indre sund livsstil. De fleste genkender hverdagen som et liv i hamsterhjulet, hvor det går stærkt og det føles som om nogen kører hjulet rundt for os.

Hvem har ansvaret?

Det er fristende at give skylden til vores samfundslivsstil og bebrejde vores regering for ikke at lave et mere børne- og familievenligt samfund. Hvor børn blev set og anerkendt som de fremtidige verdensborgere de er. Og hvor der blev taget handling på at ændre de samfundsstrukturer, der ikke styrker børns indre sundhed i de fællesskaber de indgår i. Som den højeste prioritet!

Men vi skal nok ikke forvente at vores regering eller arbejdsgivere sørger for, at vi har tid til familielivet, hvor der er overskud til at lave god mad, få sovet nok, leget nok, været sammen nok osv.  Imens vi håber og venter på at det samfund bliver skabt, kan vi i vores eget liv blive bevidste om hvad der er vigtigt for os. For vores familie og for fællesskabet i familien, så den indre sundhed i vores familie kommer fra os voksne og smitter af på vores børn. Hvor vi mærker vores værdier i hjertekulen og tager ansvar for at få dem integreret i hverdagen.

Vi kan spørge os selv i hverdagen. Faktisk hver dag i mange små situationer: Hvad er vigtigt for mig lige nu? Hvad er vigtigt for os som familie lige nu? Og så forsøge at handle derefter. 

Fra Ideal til virkelighed

Usikkerhed er en følelse mange af tidens forældre oplever i forhold til opdragelse af deres børn. Det er svært at leve efter vores værdier når vi søger sikkerhed og ’de rette valg’ i andres holdninger, gennem bøger, Tv. programmer og andre medier. Stress og usikkerheden holder hinanden i hånden fordi vi ikke står fast på begge ben når vi er usikre og søgende på hvad andre gør.

Vores indre sundhed i familien vælter også, når vi som forældre søger efter at skabe et glansbillede af familielivet udadtil. Det får en stor pris for alle parter. Ikke mindst børnene. Når idealet ikke er muligt, og drømmen om det perfekte glansbillede brister, rammer det både os voksne og vores børns selvværd. Vi tager det personligt og føler os mislykkede, imens børnene hårdt prøver at bidrage til at bevare glansbilledet ved at være ’gode’ børn eller de forsøger at krakelere glansbilledet ved at være det modsatte af det vi voksne ønsker de skal være. Alt sammen for at overleve i familien. Når glansbilledet af familien bliver et mål i sig selv kommer vi langt væk fra at mærke, hvad der egentligt er vigtigt for os. Hvilke værdier vil selv gerne leve efter. Vi er i stedet styret af de normer vi oplever der er i de fællesskaber vi indgår i, styret af hvad andre tænker for at følge med og være den perfekte forælder.

 

Vi kan hjælpe hinanden og sænke barren 

Vi kan nemmere skabe et værdibaseret familieliv, med et klima der fremmer alles glæde og sunde udvikling, når vi støtter hinanden som forældre i de fællesskaber vi kommer i.  Når til forældremøder eller ved hentningen af vores børn i institutionerne og i samtalerne med venner støtter hinanden i at leve efter ”mindre kan også gøre det”. Det er helt ok at sænke barren i forhold til det vi synes vi skal efterleve og udrette som moderne forælder.

Mange arbejdende forældre tager en dyb indånding på vej på job mandag morgen, og puster først ud igen fredag eftermiddag til vild med dans. (Hvis de da ikke falder i søvn inden afgørelsen af udmattelse) Jeg hører fra mange familier at ferierne bliver oaser hvor de mærker det de længes efter i hverdagen og sørger over det de ikke lever med i hverdagen.

Mange myter eksisterer om de gamle dage og de fleste giver os moderne forældre en på kassen med dårlig samvittighed, som bliver betændelse i vores livsglæde og selvværd. Her kan vi også hjælpe hinanden med ikke at forsøge at efterleve myterne. De er trods alt myter som kun lever videre hvis de får fokus.

 

Find kursen igen

I en stor værdiundersøgelse af danske familier : ’Små og store forandringer. Danskernes værdier siden 1981’ valgte 81 % af de medvirkende forældre at skrive ’ansvarsfølelse’ som en af de vigtigste kvaliteter de ønskede deres børn voksede op med. I bunden af værdierne i undersøgelsen kom kvaliteten ’hårdt arbejde’ med kun 5 %.

Hvis vi skal efterleve de værdier som så mange af os ønsker at føle i hverdagen- mere ansvarsfølelse og mindre hårdt arbejde, må vi blive opmærksomme på, når vi ryger ud af kurs. Og ikke forsøge at køre på den perfekte bane, hvor der er styr på alt, og slå os selv i hovedet med den store tunge ’dårlig-samvittigheds-hammer’ når vi mister os selv undervejs.

Vi har meget bedre af at lære at blive bevidste om at nu er vores hverdagsliv ude af kurs og vi må tilbage på sporet. Det handler meget om at justere og acceptere at kursen ryger. Ligesom alle de gange vi har lavet aftaler i familien om hvem der laver mad hvornår, rydder op i huset og går med hunden. De fleste kender nok at komme ud af kurs i de aftaler. Vi kan opdage det, undgå at gøre det forkert og finde kursen igen. Kursen hvor vores fælles værdier igen mærkes i hverdagen.

 

Hvad er vigtigt for dig og din familie?

 

De bedste hilsner

Pia Beck Rydahl

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *